Védd magad, védd a dolgozót, avagy a szabályokat be kell tartani mindenkinek!

Mindenki úgy tudja feladatait a leghatékonyabban ellátni, ha megfelelően képzett, felkészült a helyi viszonyok tekintetében, legyen szó higiéniai előírásról, vagy biztonsági szabályok betartásáról. Amikor valaki új munkahelyen kezd, itt lényegtelen, hogy milyen munkakörről van szó, a munkáltatónak kötelesség a szakszerű tájékoztatás, oktatás, és munkavégzéshez szükséges akár alap, akár védőfelszerelés biztosítása.

A munkavállalónak szintén kötelessége a szabályok figyelembe vétele, és a felszerelés használata, amennyiben szükséges.

Lehet ez kesztyű, sisak, cipő. A munkáltatónak a szabályok, törvények értelmében a dolgozó egészsége, testi épsége a legfontosabb. Nem beszélve arról, hogy amennyiben nem volt szakszerű a tájékoztatás, vagy akár a munkavállaló nem tartotta be a szabályokat, baleset, pénzbüntetés, vagy legrosszabb esetben haláleset is történhet.  A munkavédelmi ruha és munkavédelmi felszerelések alkalmazása minden esetben kötelező, valamint kellő mennyiségű tűz -és balesetvédelmi eszközzel (poroltó készülék) is el kell látni a munkavégzés helyszínét, hogy az esetlegesen bekövetkezett baleset esetén is rendkívül gyorsan el tudják hárítani a veszélyt.

Sőt, szükséges mentési tervvel is rendelkeznie minden vállalatnak, illetve a mentést és menekülést meghatározott rendszerességgel gyakorolni is kell minden kollégával, megfelelő szakmai felügyelet alatt. Fontos, hogy vigyázzunk egymás testi épségére, hiszen a munkahelyen egymásra vagyunk utalva, és csak a szabályok maradéktalan betartásával lesz sikeres a munkavédelem.