Mi kell ahhoz, hogy profi autóversenyzők lehessünk?

Azok az élpilóták, akik a látszat szerint utazgatnak, interjúkat adnak és vezetnek pár órácskát egy lezárt pályán az esti parti előtt, a valóságban nagyon keményen megdolgoznak a pénzükért. A többség ráadásul gyerekkora óta mást sem csinál, mint gokartban vagy különböző formaautókban versenyez, mielőtt eljut az igai célja felé.

A pályaversenyzés akkor is nagy élmény, ha valaki nem jut el a csúcsversenyzők szintjére. Bár látszólag csak ülni kell az autóban, mégis rendkívül fontos a jó fizikai állapot. Ugyanilyen lényeges a mentális felkészültség és a koncentrációs készség, hiszen rengeteg dologra kell egy időben figyelni. Nagy szerepe van a kitartásnak, mivel a fejlődés sok esetben nem vagy alig mérhető, ráadásul – technikai sport lévén – sokszor nem is a pilótán, hanem az autón múlik a kudarc. Ahogyan a legtöbb sportban, itt is elengedhetetlen az alázat, csak így lehet tanulni, ha pedig minden készség adott, már csak a szerencsére lesz szüksége.

Meg rengeteg pénzre, hiszen nemcsak az autó, a fenntartás és a képzés drága, de a pályabérlés is. Vannak olyan dolgok, amik mindenképpen hasznosak lehetnek, például mehet sarokvédő cipőre, tökéletes minőségű gumi, és hibátlan minőségű bukósisak, hogy egy váratlan baleset esetén élve megússzuk a kalandot, és a legkisebb sérülés esélyét is a minimálisra csökkentsük.